Snoddas

Har just värmt på min middag, "kycklinggryta" med blomkål & kokosmjölk. En höjdare. Så nu är jag mätt, glad & lite trött.

Två tråkiga föreläsningar idag, men det va lugnt. Rättade läraren om året då "flottarkärlek" kom ut, han sa 51 jag sa 52. Han trodde jag hade fel, så jag googade & hade rätt! Ha! Hur nörd tror mina klasskompisar att jag är nu, va pappa?! Du får sluta lära mig sånna där saker. haha

Flottarkärlek - 1952. HÖG nördfaktor.

Bristen på bilder beror på att min "lånekamera" strejkar just nu, men jag ska köpa en ny kamera. Så det kommer bilder - om ett tag...

Ciao


Min helg

Helgen i Stockholm var super. Superkul, supertrevlig, superkort. Men det känns som jag laddat batterierna lite. Var fantastiskt kul att träffa 3/4 av urfamiljen igen. Dom har varit saknade.

Kom hem igår vid tvåtiden igår och la mig ner på soffan, vaknade upp halv sex.... det blir ju inte sådär överdrivet bra sömn när man sover borta. Idag var det back to verkligheten. Men med en mjukstart, bara en sån där lugn redovisning idag. Så det gick prima.

Men jag har lite hemuppgifter att göra så egentligen har jag inte tid med det här.

Återkommer imorgon.

Kram

Lite tentasnack & besök

Inatt drömde jag att jag klarade tentan. Hur lätt som helst. VG direkt. Skönt. Bara att hoppas att det är lika lekande lätt i verkligheten. Har laddat hem gammla tentor och det är stor skillnad på dom. 06an är väldigt lätt men förra årets är toksvår. Håll en tumme fför en lättare tenta. Jag skriver den om en vecka.

Solen lyser här i Sundsvall idag, jag börjar skolan klockan 13. Lektion i två timmar - kunde vara värre.
Sen så kommer Larsika ikväll!  Jag längtar efter dom. Sen så träffar jag Syster på fredag. Känns som det va ett år sen.

Det här kan bli en rolig helg.

Yeah!


Ännu en dag i Sundsvall

Yes. Har just fått klartecken att jag får missa disskutionsgruppen & kan därför umgås med mina älskade föräldrar redan på torsdags morgon. Fantastiskt.

Har just kommit hem från en lång (med betoning på just lång) föreläsning av Erik Fichtelius.* Jo, googla på han ni. Han är stor inom svensk journalistik. Men att han sen inte va sådär vansinnigt rolig att lyssna på. Inte i sju timmar iaf.

Det känns som jag bombar er med galna namn på mediapersonligheter. Jag ber om ursäkt över detta. Men det har lixom blivit min vardag. Lars Danielsson och Yrsa Stenius hade jag inte brytt mig det minsta om Augusti & nu sitter jag här, & för anteckningar & tänker "shit oh shit, det här är bra". Men någon lysande reporter blir jag aldrig. Kanske är tur att jag läser just bildjour & inte den vanliga svängen... jag gillar inte att argumentera högt eller ställa knepiga frågor. Jag skriver i det tysta. Det är där kameran kommer in i bilden.

Sundsvalls journalistutbildning har bäst rykte i Sverige. Tänk på den ni. Sen påstår dom att det är jättesvårt att ta sig in på Bildjournalistikutbildningen eftersom att det är den enda i landet. Yeah right. Jag kom ju in - och mina betyg va långt ifrån lysande. Jag fattar noll.

Nu tänker jag äta tacos. Later.

* Upptäckte bland annat Boforsaffären, benmjöl i djurfoder & har gjort Sveriges mest sedda dokumentärserie - den om Göran Persson.



Birsta

Idag tar jag en tripp ut till Birsta för att spana in fabriksbutiken. Man måste ju hitta på något.

Sen tänker jag storstäda den här lilla lägenheten, som just nu ser ut som en jungel, och ikväll blir det plugg. Verkligen.

Vad ska ni göra idag?

Lasse

Dagen har varit väldigt intressant. Vi har pratat om etik och det är ett väldigt spännande ämne. Imorgon blir det inte lika roligt när vi har språklära, för det suger.

Har kollat upp y-buss som går från Sundsvall till Umeå. Finns en nattbuss jag skulle kunna ta & då är jag typ i skellefteå lördag morgon den 4 oktober. Får tänka på det. Men jag har sån jäkla otur, för det diffar typ 10 min mellan bussarna så istället för att vara hemma klockan 08 så blir det 10. Gris.

Men jag skulle verkligen vilja komma hem då. Men vi får se. Heja heja.

Snart är det föreläsning nummer tre, börjar klockan 19. Vi ska lyssna på Lars Danielsson som var statssekreterare under tsunamikatastrofen. Han ska prata om "mediadrevet". Kan bli riktigt bra. Vi har fått i uppdrag av våra lärare att "grilla honom". Oh well... jag är mer av en iaktagare.

Men nu var det de där med kameran igen. Jag kan inte bestämma mig. 30D 40D? Eller what? Help please.

/M


Trött

Idag har vi analyserat Carl Bildt. Han äter journalister. från klockan 10 till 17 har vi pratat om intervjuteknik. Föreläsningen var väldigt intressant men jag är så trött. Ögonen vill vara stängda, och de är lite jobbigt när det är oh-bilder & inte ljud på scenen... imorgon har vi skola från 10 till 21. Happy day.

Jag kommer nog inte hem den 3 oktober. Tyvärr. Tentan är schemalagd rätt sent så det går inte några bussar på kvällen. Sen tar resan 6 timmar och åker jag på lördagen är jag hemma klockan 18 och måste åka igen söndag klockan 16. Känns fruktansvärt jobbigt för inte ens ett dygn...

Vi tar det en annan helg istället.

/M

& en coca cola...

Vad vi vet: Sommaren är borta. Hösten är här. Vintern närmar sig.

Jag försöker skriva en nyhetsartikel, bland det svåraste jag gjort. Det låter inte svårt. Men det är det. Massa regler & krav. Som tur är så behöver jag inte skriva den ikväll... men jag tittar lite, och suckar.

Får tydligen csn-pengar imorgon. Fina nyheter. Får ännu mer den 25 sep. Jag leker att jag aldrig behöver betala tillbaka dom. Det blir så mycket roligare så. Kanske har jag vunnit på lotta? 7500:- i månaden i tre år?

Efter skolan kom jag hem till frusen mat så under tiden den tinade så gick jag en promenad och lärde mig hitta i stan. Fann bland annat vinylaffären på andra sidan järnvägen och en inredningsbutik som var tio gånger större än haidic. Fantastiskt.

Sundsvall är otroligt mycket vackrare än Skellefteå och butikerna här är både fler, roligare & större.
Sen vimmlar det av fik och resturanger.
Men min hemmaplan vinner i längden.

/M

Foton av katter...

En måndag. En helt vanlig måndag.

Har just fått kurschemat på redigeringskursen jag tänker gå kvällstid paralellt med allt det andra. Mycket jobb. Men det gör att det blir mindre framöver.

Har tittat på klasskamraters bilder idag... fan vad tråkigt. Hundar, katter & kusiner. Det var nästan allas teman. Ser jag en till katt i en soffa slår jag till någon....

Sen finns ju dom där klasskompisarna som är så duktiga att jag bara dör. Fan för dom. Men hittar jag en bra kamera ska jag nog kunna komma upp till godkännd standard.Hoppas jag.
Måste bli bättre på redigering av foton. Varför fick jag Sveriges sämsta fotolärare? Hon bad oss läsa instruktionsboken för att hon inte kunde programmen själv. Nice.

Sundsvall är kallt. Svart. En viss hemlängtan kommer alltid på kvällarna. Vissa kvällar mer än andra. Det är jobbigt att inte vara nära. Men snart ses vi.

Ska googla vidare på kameror nu. Tack för kommentarerna. Det uppskattas verkligen.
Hjalle din gammla räv, kul att höra av dig.

Kram

Canon 40D



Finns på nätet för 7600:- ....
Kanske nått jag vill ha?

Sittning!

Sånger. Så många sånger jag aldrig hört. Rundgång.

Alla: Sätt nu glaset till din mund!
Tjofaderittan Lambo!

Och drick ur, din fylle fylle hund!
Tjofaderittan Lambo!

Se hur dropparna i glaset
rinner ned i fylle aset.

Lambo! Hej! Lambo! Hej!
Tjofaderittan Lambo!

Solo: Jag nu glaset druckit har.
Alla: Tjofaderittan Lambo!
Solo: Ej en droppe finnes kvar!
Alla: Tjofaderittan Lambo!
Solo: Som bevis jag nu vill vända,
glaset på dess rätta ända. (vänd glaset över huvudet)

Alla:
Lambo hej! Lambo hej!
Tjofaderittan Lambo!

Det blev en del drickande.... oh yes.
Finklädd. Utklädd. Sak samma. Trevligt folk, Silkesbladh från finaste av Stockholm och småfolk från Älvsbyn som bordsgrannar. Kan man begära mer?

Har märkt att folk missat att jag flyttat. Ber om ursäkt över detta, men ni vet ju hur dålig jag är på info. Men Sundsvall tar sig.... sakta men säkert. Imorgon ska jag storstäda lägenheten. Härligt att bo litet.

Skriv kommentarer. Det uppskattas.
Puss

Yrsa

Jag har ännu inte fattat att jag läser till journalist. Men sakta men säkert börjar det gå upp för mig...
Aldrig hade jag trott att jag skulle sitta och föra anteckningar när allmänhetens pressombudsman håller en föreläsning.

Allmänhetens vadå!?

Lagar, förordningar & etik. Viktiga saker. Yrsa hade mycket vettigt att säga & jag förstod det mesta av vad hon ville ha sagt. Vi disskuterade det nya fallet med pirate bay, englas löpsedlar, hagamannen, censur, yttrandefrihet, mohammed karikatyrer och en hel del om arbogamorden och pressens ansvar både att publisera nyheter som är intressanta och deras skyldighet att tänka på konsekvenserna för eventuella inblandade.

Hur viktig tryckfriheten är och att det verkligen är något vi ska vara rädda om, när vi dessutom är det ledande landet i världen på just det ämnet. Hur vissa idioter vägrar ta ansvar och förstör för många andra.

Vad varje journalist bör tänka innan publisering "Hur stort är allmänintresset & hur stor är skadan?".

Obduktionsbilderna på arbogabarnen... rätt eller fel? Är det rätt att göra en nyheter av det så att fler får upp ögonen för bilderna? Borde det ha tystats ner?

Det är pågrund av internet som hela offentlighetsprincipen blir prövad. En tidning har också tillgång till obduktionsbilder på barnen, men skulle aldrig någonsin publisera dom.

Rätt med namn & bild på "tyskan"?

Intressant.

Nu natt. (sorry för stavfelen i inlägget)

Party!

Klockan är efter midnatt och det har varit en lång dag.

Fullt med dubbla pluskvantperfekt och presens i nuform. typ.

Efter två av Sveriges tråkigaste föreläsningar är jag just hemkommen från maskerad på kårhuset.
Lång kväll. Jag i mexikans hatt & marackas. Jag va rätt cool, men kommer troligen alltid ha smeknamnet "sydamerika".
Mycket dans. (men min hatt var svårdansad), men nu ska jag berätta hur en klassisk kårfest ser ut.

Inte för att skrämma dig mamma men;

Vi var många, allt från kalle anka, renar, hundar, star wars gubbar, rödluvan och kockosnötter till pocahontas.
Dom som inte rökte hasch på balkongen, och tro mig dom var en hel del, sysslade med skriklekar och öltävlingar. Ännu en gång kände jag att mitt forum finns någon annanstans. Men eftersom kvällen gick blev det mer dans, högre ljudnivå & mindra skrik och det kunde jag finna mig i. Ett glas vin blev det, jojo Maja kan hon också, vinet var bland det äckligatse jag druckit, fan vad hemskt. Tårögd blev jag. Ja jävlar.

Sofie, du hade älskat den här kvällen. Den innehöll alla dina kriterier för en bra fest. Åh, det hade varit så rätt.

Själv ska jag nu sova. Länge. Ingen skola imorgon, men höga kusten på kvällen för att höra på Yrsa.
Whatever.

Tänk vad dåligt man kan skriva när klockan är mycket.... korrekturläsa det här gör jag imorgon.
Nighty

Sweet monday

Efter dagens inlämningsuppgift känns det skönt(!) att se att jag inte var sämst på att skriva. Att jag faktiskt kan få orden att flyta på rätt bra. Men fan vilken ångest.

Var just förbi Hemköp (who is killing me) för att köpa hem lite middagsingredienser, planen är fisksoppa, men självklart glömmde jag hälften av grejerna. Får springa iväg på Ica senare. "Kryddor, vad är det!?"

Jag måste verkligen börja läsa ordentligt i mina böcker, fick se gammla tentor idag och det var inga lätta grejer vill jag lova. Jag är less på nollningen nu, precis som alla andra i min klass, så vi tänker gå på onsdagens temafest & fredagens nollning. Only.

På torsdag åker jag iväg till högakusten för att höra på Yrsa Stenius. (Man ska tydligen veta vem det är.... men hon ska föreställa nån slags pressombudsman, jobbat för expressen bland annat). Kommer hem sent och på fredag är det utflykt och nyhetsreportage övning.

Oh my lord. Jag går verkligen i skolan nu....

Söndag

Åkte ut till Birsta idag. Det gäller att lära sig stan och vad är bättre än att själv ge sig ut på äventyr?
Inte många affärer gjorda. Men mitt snabbaste ikeavarv någonsin resulterade i förvaringsburkar och sen ett planlöst irrande inne i gallerian. Bussarna går bara en gång i timmen på söndagar och missar man då en... ja, då går tiden långsamt.

Hittade lite smarta saker på designtorget och spånade på julklappar. Inte så länge kvar dit nu. Tiden går fort. Jag har redan varit här mer än en vecka men det känns som jag kom igår.

En veckas kåraktiviteter kvar sen är vi klara med nollningen. Skönt. Även om vissa saker varit helt okej så det inte min grej. Jag tänker inte signa upp som fadder nästa år. Det kan dom glömma.

Skriver på ett personporträtt som ska lämnas in imorgon...
Well. Borde väl fortsätta med det.

God night

Händig?


 Före.

Idag har jag haft en rätt trevlig dag för mig själv. Vaknade vid nio och lyxade med frukost framför teven. Funderade på att åka ut till ikea igen men kom fram till att jag inte hade tid så jag gick på stan istället.
Köpte förvaringlådor och.... kakeldekor! Nu är det äntligen fixat.


 
Ordnade också krokar till kökshandukarna. (& jag vet att tavlan är lite "snee", det ska ordnas.

Inte det vackraste av kök, men jag är väldigt nöjd med min budgetrenovering.


Milko, i don´t like.

Mataffärerna i den här stan är verkligen dåliga. Eller utbudet i alla fall. Hemköp och ett otäckt ICA.

Hemköp är fruktansvärt dyrt och har knappat något utbud alls om man inte tittar på läsk eller chips. Fetaost är nånting dom inte greppat och grönsakerna har inte ens Bill Gates råd med.... typ.
ICA hade varken köttfärs eller fil idag och butik är mörk & läskig. Jag saknar verkligen en bra mataffär.

Sen har dom Milko istället för Norrmejerier eller Arla. Jag litar inte på Milko. Kommer aldrig att göra.
Så ska jag ta mig ut till Willys, är det en mil med buss enkel väg, till Birsta city. Jävla stort köpcentrum och mitt imot ligger Ikea. Idag orkade jag inte det, men det är väl bara att gilla läget.

Men, jag har hittat en riktigt bra second hand affär på vägen till skolan. Fantastiskt mycket grejer. Lovely. Sen finns även Zara i den här stan och deras barnkläder är typ det sötaste jag sett. (dyrt dock). Skoaffärer finns det också sjukt mycket av & cafér, överallt, och resturanger.

Ölympiska spelen igår va inte min grej. Helvete så tråkigt. Men jag stod ut i säkert tre timmar, trotts ösregn och idioter bara för att heja på mina klasskamrater när dom halsade öl och lekte irlänsk julafton. lerbrottningen var väl rätt underhållande. Men seriöst, tycker folk verkligen att sånt där är roligt? Jag har aldrig frusit så mycket som jag gjorde när jag gick därifrån. Vädergudarna är inte på vår sida.
Kolla mig gärna tråkig.

Det här blev ett tjatigt inlägg. Men låt gå för det idag.

ciao


Vad är "grejen"!?

Det är den frågan som en Journalist alltid kommer att ställa sig. Alltid.
Hittar man "grejen" så hittar man nyheten.
Den bästa frågan är "hur då?". Nu vet ni det.

Är hemma efter en lång dag i skolan. Efter en rolig föreläsning i journalistik så fortsatte dagen med "Studieteknik" och nu har jag förhoppningsvist lärt mig att plugga på rätt sätt. Med tusen sidor litteratur och fem veckors kurs kan man inte lära sig allting utantill...

Pubrunda igår & Ölympiska spelen ikväll. Många känner sig nog rätt slitna.
På kårhusfesten nästa helg måste alla klä ut sig. Jag är "sydamerika". Några förslag på lämplig klädsel?? haha

Köpte biljett till nästa fredags sittning. Fancy. Dyrt. Kan bli kul.
Kan någon bara berätta om hur en sitting går till. Hörde rykten om dans (hjälp!), och att man måste vara uppklädd till tänderna. Är detta sant?

Måste nu äta något. Annars blir det en lång kväll...

/M


Fem barer - fem öl?

Eller varannan vatten?

Det har varit en lång kväll & nu sitter jag här med en tallrik A-fil. Varför är A-fil så speciellt? Är det nyttigare? Jag har iaf fått för mig att det är godare. I vilket fall så har jag kommit på att fil ska ätas utan flingor. Fil - rakt upp och ner.

Pubrunda. Med start klockan sju. Fem barer är avklarade, många nollor finns det.
En av dom heter Danni, en annan Tobbe (eller sju kanske åtta stycken?), nån Jimmy och kanske nån Anna.

Det är trevligt folk men jag känner mig som ett blåbär i jämförelse. Träffade iaf en som kände sig likadant. Som inte heller skrivit eller plåtat speciellt mycket innan. Tur de. Dom flesta har lekt fotograf bra länge & andra har redan skrivit i tidningar. Fan, att få mig att ändra upplägg och skriva "fint" kommer ta lång tid. Jag älskar ju mina punkter... . . ... .

Utbudet av barer här i Sundsvall är inte så upphetsande. En & annan irlänsk pub som kanske hade gått an om dom spelat sin coola folkmusik & hoppas skiten på mtv. Kom igen. Man ska vara stolt över sin historia.

Skelleftekillen heter Tobias. Vi gick tydligen samtidigt på Anderstorp. Kanske har jag hittat nån att se skridskoåkare med i vinter? En annan Tobbe kommer från Danderyd - han ser ut som han som sjöng "hej hej monica", slående lika. En annan Stockholmskille ville mest prata om sin pappas pengar... vi har alla olika intressen.

Två av mina klasskamrater kommer från Umeå. Fint det. Nu är det nattläge här på Köpmangatan.

Ni ska veta att ni är saknade. Ibland nå´ohyggligt.
God natt


Regn regn regn

Två föreläsningar avklarade. Den ena roligare än den andra. Mycket dötid imellanåt. Inte roligt att utforska omgivnigen heller för det ösregnar ute (igen).

Klockan fyra ska jag till kåren, fixarmässa. Vad tusan det nu är. Där bjuds det på middag... får se vad dom lyckas koka ihop. Annars finns ju alltid A-fil. Min nya grej. I like.

Satt & tittade på schemat nyss, upptäckte att tentan bara är drygt en månad bort. Hur ska man hinna lära sig allting man behöver? & hur ser en tenta ut på högskolan? Knappast som på gymnasiet va... oh well. Men mycket literatur är det. Det går inte att undvika.

Har i alla fall fixat biljett till Sundsvall-Elfsborg, fotbolls arenan ligger typ 500 meter bort. Det blir trevligt. Det är nästa söndag. Nån som ska med?

/Maja

God morgon

Det ÖSREGNAR ute, tur att jag som den sanna norrlänning jag är packade ner stövlarna.

Vad är spins Pär? Är det köket eller? Är det Stockholmska du pratar nu? haha


Första dagen avklarad.

Puuuh, idag har det varit galet mycket info, jag är totalt tokslut. Hjärnan är mos & ögonen trötta.

Jag ska tydligen bli journalist med en tvist, tvisen kallas pressfotograf. Det är tydligen bra att ha en bredare utbildning... jag tycker att det blev tokverkligt alltihop nu, att jag faktiskt kommer bli någonting. Yrkesförberedande. Oh my.
Dagen har gått bra, mitt namn fanns med på uppropet, jag har fått ett paserkort och jag har träffat mina nya klasskamrater. Av dom jag pratat med kommer alla söder ifrån. Ingen har varit såhär långt norrut förut(!).

En kille frågade om skellefteå var fjällen... en annan gissade, baserat på min dialekt, att jag var från småland.
Det verkar vara bra människor, dom flesta är lika gammla som jag ungefär, men ni vet hur det är, i början är alla tysta och nervösa.

Jag tycker mig ha spanat in en Skelleftebo idag, jag är nästan 100 %. Ida, du vet typ vem det är. Blond, 85:a? fotbollskille, kanske moröbacke? anderstorp. Äsch. Jag ger upp. Känns iaf bra att nån mer än mig vet var min hemstad ligger.

Ikväll har vi gått en "hitta på stan tävling". Jag måste vara ärlig. Det va bajstråkigt. Men jag gör som jag tänkt. Jag ger allting en chans. Men lekar suger.
I min grupp var det bara jag som kunde trosbekännelsen utantill. Jag gav mitt lag en hel poäng där. Men vad säger det om mig egentligen? Nu går alla runt & tror att jag är pingstare...

Nu tänker jag krypa ner under täcket & ta en paus. Kanske finns det nått bra att se på burken.

Puss

Dag 1 - frukost

Här sitter jag & äter frukost, klockan är ca halv åtta & himlen är blå.

Måste få berömma min nya dusch. Den är inte sönder. Jag behöver inte längre hålla i duschslangen utan kan sätta fast den på väggen. Lycka! Ni som har fullt fungerande duschar kanske inte förstår glädjen över detta. Men mina armar tackar så mycket för att jag slipper stå med händerna ovanför huvudet i 15 min.

Jag har sovit väldigt bra inatt, konstigt nog, har nog inte vaknat en enda gång. Nervös känner jag mig inte heller, är detta normalt? Jag hoppas nästan fjärilarna kommer under promenaden till skolan. Såhär kan vi ju inte ha det. Jag måste få klia mig lite i huvudet, annars känner jag inte igen migsjälv.

Tack för kommentarerna. Det är roligt att skriva när man får lite respons. Ska ta lite mer bilder och sånnt senare, har tyvärr inte tid nu.

Oh my. Here we go!

RSS 2.0